Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.

Kuva: Seppo Haapanen / Soja Murto


Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!

Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2017 ja #kansallispukutuuletus. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2017 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!

Vuoden 2017 kansallispuvun tuuletuspiknikeillä nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle. Varustaudu omin eväin tässäkin suhteessa. Kansallispukujen tuuletuspiknikit ovat
mukana Suomi 100 -juhlinnassaHURRAA! Kansallispukujen tuuletuspiknik on 

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA!

Helenin ja Basson mielestä Kansallispukujen tuuletuspiknik ansaitsee näkyvyyttä ja luo positiivista kaupunkienergiaa.

Kiitos! #kaupunkienergiaa
Vuoden 2017 ennaltasovitut tuuletustapaamiset (Pahoittelen sotkuista ulkoasua. Lisäilen tapahtumia puhelimella reissussa ja muotoilu on aika haasteellista):

Aitoon Martat tarjoavat Martan päivänä 26.7.2017 Suomi100 -teemalla Sadan sortin päiväkahvit Aitoossa Marttilan tilan pihapiirissä. Kahvipöydässä on herkkuja sadan vuoden ajalta ja samalla vietämme myös kansallispukujen tuuletuspäivää!😊
Osoite Miemolantie 1, huonolla säällä Palokunnan juhlatalolla Honkalassa.
TERVETULOA!😊

Askolassa tuuletamme Suomi Finland 100 - merkeissä, jo toisen kerran tänä kesänä, 15.7. klo 11 - 15 Perinnetapahtumassamme Prestbacka Pitokartanolla, osoite Myrskyläntie 526, 07590

Hamina 5.8.
klo 11 Kokoontuminen Haminan Raatihuonelle (kahvila Kanelin läheisyyteen)
n. klo 11.20 "kansallispukujen catwalk", kun pukukyltit on saatu jaettua
klo 12 yhteislaulu Suomellemme, Maamme laulu
Laulun jälkeen siirrytään kävellen Haminan kauppiaantalomuseolle, jossa voi nauttia eväitä tai ostaa Kalevalaisten Naisten pop up-kahviosta kahvia tai arpoja. Mahdollisuus kuvata itsensä Mikkelin seudun muinaispuvun tintamareskissä ja seurata pientä puvun valmistumisen työnäytöstä tai eri vaiheessa olevien osien näyttelyä.
Vapaa pääsy.
Kansallispuvussa, sen osassa, muinaispuvussa, feresissä tai missä vaatteessa tahansa.Tervetuloa.
Kansallispukutuuletuksen järjestää Haminan Kauppiaantalomuseolla kokoontuva Suoman ompeluseura ja museon väki. Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ovat mukana järjestelyissä.

Hankasalmella Kansallispukujen tuuletuspiknik pe 4.8. klo 12.00 alkaen torilla ja museokylässä.  Torilla kansanmusiikkia ja pukuloistoa. Sen jälkeen siirrytään kulkueena museokylään, jossa tarjolla tietoa kansallis- ja muinaispuvuista. Järjestäjinä Hankasalmen kotiseutuyhdistys, Kalevalaiset Naiset,  ja kotiteollisuusseura.

Harjavalta Kansanlaulukirkko ja kansallispukutuuletus Harjavallan vanhassa kirkossa ke 2.8. klo 18.

Hausjärvi 6.8. klo 11-15 Kotiseututalo Koskela, Hikiäntie 15. Pihamaalla vapaa piknik ja itse museorakennuksiin (Koskelatalo, Koskelan aitta ja kotiseutumuseo) on kesällä 2017 pääsymaksu 4 euroa (lapset 2 euroa)
Lisäksi loistava tilaisuus tuuletella pukuaan jo hieman ennakkoon Hausjärven kirkossa  2.7. klo 10 
kansanlaulumessussa ja 16.7. klo 10 Antrea-juhlan juhlamessussa.

Hirvensalmi 5.8. 11 - 13 Käsityöpuoti Puulan Manuellin pihapiirissä. Pukeudu kansallispukuun, kansanpukuun tai johonkin niiden osaa. Myös iloinen mieli ja kukkamekko käy. Ota matkaan eväät ja ystävät. Variksenpelätin -kisan palkintojenjako. Kotiseutumuseo myös avoinna piknikin ajan. Järjestelyissä mukana Käsityöyhdistys ja Kirkonkylän Martat. TERVETULOA !

Heinolassa tuuletetaan kansallispukuja lauantaina 5.8. Rantapuistossa klo 13 – 16. Tulkaatten tuulettamaan! 

Helsinki 5.8. klo 12 - 15 Esplanadin puistossa. Ks. linkki.

Hyvinkää Tänä vuonna Hyvinkäällä tuuletellaan pukuja Willan kauppakeskuksessa. Kokoonnutaan Roberts Coffee – kahvilaan hyvissä ajoin ennen puolta päivää. Kello 12:00 aloitamme samassa paikassa yhteislauluhetken. Teemana ovat kansanlaulut ja lauluhetki on toinen osa yhteislaulujen sarjaa, missä tarkoituksenamme on laulaa 100 laulua yhdessä.
Tule siis laulamaan kanssamme ja samalla tuulettamaan kansallispukuasi, feresiä tai vain osaa puvusta yhdistäen sitä arkipukeutumiseesi. Järjestää Hyvinkään Kansantanssijat ry

Ii 5.8. klo 14 Kotiseutumuseon viereisellä nurmialueella.

Iitti
Saukonkallion tanssilava 5.8. Ks.linkki

Ilmajoki Tervetuloa 5.8.2017 Yli-Lauroselaan valtakunnallisen kansallispukujen tuuletuspäivän piknik -treffeille klo 14, museokahvila on avoinna klo 12-19. 
Oli säätila mikä vaan, meillä on ihana, päivän henkeen sopiva pihapiiri, kuin myös sisätilat sateen sattuessa! IlmajokiMuseopolku 260800

Imatra 5.8. klo 13 alkaen Valtionhotellin puistossa

Isojoki 05.08.2017 - 14:00
Kansallispukujen tuuletuspäivä-piknik Isojoella vanhan pappilan pihapiirissä. Tule "ulkoiluttamaan" kansallispukuasi tai siihen liittyviä asusteita. Kansallispukuja voi tuoda myös muuten näytille. Ota mukaan omat piknik-eväät ja viltti. Piknikin taustalla soi elävä haitarimusiikki. Kotiseututalo ja museo ovat avoinna piknikin ajan.

JOENSUUSSA 5.8. klo 12.00 -16.00 joenrannan Rantapuistossa Leena Jääskeläinen kerholaisineen ja mukaan saa liittyä.
Myös tänä vuonna Joensuun Kalevalaiset Naiset samana päivänä (5.8.2017) Kansan- ja kansallispukupiknik ja pukujen tuuletus (noin klo 13).
Ja vielä: 12.8. Joensuun Wanhan kaupungin yhteydessä oleva kansan- ja kansallispukujen tuuletus Taitokorttelilla, ja tänä vuonna myös marimekkojen tuuletus


Jämsässä, Äijänaukio. 5.8-17, klo 10.00. Kutsujana Kotiseutuyhdistys

Järvenpää 5.8. klo 12 - 14 Villa Cooperilla

Kauhajoki 
05.08.2017 klo 13 - 16
Kauhajoen Kotiseutumuseon pihapiiri on mitä sopivin miljöö kansallispukujen ja kansanomaisten asujen tuuletuspäivän vietoon. Pakkaa eväät mukaan ja tule picnicille.
Kotiseutumuseo avoinna: 2.-31.7. su, ma ja ti klo 12-15, sekä sunnuntait 6.8., 13.8., 20.8. ja 27.8. klo 12-15.
Osoite: Museotie 18, 61800  Kauhajoki

KemijärviKemijärven Kalevalaiset Naiset järjestävät kansallispukujen tuuletustilaisuuden 5.8. klo 11.30 alkaen Kemijärven Kotiseutumuseon pihalla, Sepänkatu 4, Sateen sattuessa siirrymme museon sisätiloihin.
Kello 12 nostamme maljan 100 vuotiaalle itsenäiselle Suomelle ja laulamme yhdessä Maamme laulun.
Ohjelmassa on myös muuta hauskaa mm. pelimannimusiikkia ja pukujen esittely.
Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita!


Kerkkoo 5.8. klo 15 Kioski & kahvila Pumppaamolla.

Keuruu Kansallispukujen tuuletuspiknik Vanhan Keuruun alueen SuviSunnuntaissa su 30.7.2017 klo 11.30-15. Kansallispukunäyttely museon salissa (liput 5 €). Infoa kansallispuvun käytöstä ja hoidosta sekä osto- ja myyntikanavista. Nappaa piknik-kassit mukaan pappilan pikku piioilta ja tule mukaan kansallispuvussa tai kukkamekossa! Juhlitaan kansallispuvun syntymäpäivää hieman ennakkoon.
Järj. Keuruun Veräjä -hanke TERVETULOA!

Kokkola 5.8. Kokkolassa Vohvelikahvilassa vohveli-kansallispukutuuletus klo 14. Oma kukkaro matkaan!

Kolari Kolarin kotiseutumuseo 5.8. klo 14 - 16. Ks. linkki


Koski tl la 5.8. klo 16
Nuortentuvan omenapuutarha (Härkätie 3, Koski Tl.)
Pukeudu kansallispukuun, lisää muuhun vaatetukseesi kansallispuvun osia tai tule vain paikalle ihastelemaan muiden pukuja.
Puutarhassa voit nauttia omia eväitä tai kahvion tuotteita omalla piknik-alustalla tai näyttämön katsomossa.
Nuorisoseuran kansantanssijoita esiintyy tapahtumassa. Myös muut esitykset ovat tervetulleita. Vapaa pääsy!
järjestäjä Kosken Tl. Nuorisoseura ry.

Kotka Merituulta kansallispuvun helmoille!
Lauantaina 5. elokuuta 2017 lähtee M/s Vikla II Kotkan Karhulan Jokipuistosta klo 13 joki- / meriristeilylle. Paluu on klo 15 samaan Jokipuiston laituriin. Risteilyn hinta on 24 €/henkilö. Ilmoittautumiset 28.7. mennessä 050 547 0448.
Aluksella on kahviopalvelut ja A-oikeudet. Risteilyllä nautitaan joki- ja merimaisemista, kuullaan tarinoita jokisuun monipuolisesta historiasta ja nykyisyydestä.

Kuopio: Pohjois-Savossa tuuletus & piknik,  5.8.2017 Kuopion tori klo 11 
Torille tullaan pukeutuneena kansallis-, kansan- tai muinaispukujen lisäksi marimekkoon. Puvun kantajat esittelevät pukujensa taustaa ja historiaa, leikitään, tanhutaan, lausutaan ja esitetään kansanomaista ohjelmaa. Tapahtuma jatkuu kävellen Snellmanin puistoon piknikille ja lopuksi Kuopion Museolle Kalevala Korun juhlanäyttelyyn. Juhlatuuletustapahtuman kansallis- ja muinaispuvut valokuvataan vuosikalenteri 2018 tekoa varten.

Kurikka 5.8. klo 14 - 17 Kurikan teatteriyhdistys Synkky järjestää iloisen ja rennon kansallispukujen tuuletuspiknikin Pitkämön uudistuneessa Canyon campingissa. Tapahtuma Facebookissa.

Kurussa tuuletellaan tuttuun tapaan Kurun ulkomuseolla 5.8. kello 17 alkaen. Tarkempaa infoa täältä.

Kuusankoski 5.8.2017 lauantai kello 13. Suomi 100 - valtakunnallinen kansallispukujen tuuletuspäivä Kettumäen kotiseututalolla (Kotiseututie 12, Kuusankoski). Tervetuloa mukaan tuulettelemaan! Järjestää Pohjois-Kymin Kalevalaiset.

Kuusisto Tervetuloa Kuusiston kirkkoon kansanlaulukirkon ja kansallispukutuuletuksen merkeissä! Wiinit pelimannit -tapahtuman yhteydessä järjestetään kansanlaulukirkko Kuusiston kirkossa 6.8. klo 12.30 osoitteessa Linnanrauniontie 157. Jumalanpalveluksen jälkeen voi vielä kirkkokahvitella kansallispuku päällä.

Lahti 5.8. klo 14-16 Pikku Vesijärven rannalla Vesiurkujen luona. Sadesäällä vietämme aikaa kahvioissa kuten Maauimalan kahvio tai keskustassa. Joutenoloa ja juttelemista ulkona tai sisällä kahvitellen. 

Lappeenranta 5.8. klo 13-16 Satamatori  https://www.facebook.com/events/240657399750966

Laukaassa tuuletetaan 3.8. Klo 14 - 17 Kalluntuvalla kansallispukukahvien merkeissä

Lempäälä 5.8.2017 12:00- | Kuokkalan museoraitti - Kuokkalantie 14, 37550 Lempäälä
Järjestäjä: Lempäälän Kalevalaiset ry, isotalokirsti (at) gmail.com
Kuokkalan museoraitilla vietetään klo 12-15 Lempäälän Kalevalaiset ry:n järjestämää kansallispukujen tuuletuspiknikiä, jonne ovat tervetulleita kaikki omien vilttien/mattojen ja eväitten kera kansallispuvuissaan tai vaikka joku kansallispuvun osa muun asun lisänä! Eri kansallisuuksien puvut ovat yhtä tervetulleita.
Piknikin henkeen sopii mukavasti klo 12 alkava Lempäälän Helkanuorten pihasoitto, jonka joihinkin lauluihin voi myös yhtyä. 
Museo on avoinna samana päivänä klo 11-17. (Opastettu kierros aikuiset 3,50 euroa, lapset 1,00 euro.) Kauppamuseossa voi poiketa maksutta.

Leppävirta 5.8. klo 12-14 nautitaan omia retkieväitä, seurustellaan ja ihaillaan kansallispukuja Leppävirran kirkkopuistossa. Markku Vuori laulattaa kansanlauluja ja Anssi Toivanen ottaa vanhan ajan torikuvia taustakankaan edessä pientä maksua vastaan. Sateen sattuessa kokoonnumme kirjastolle. Tilaisuus on kaikille vapaa. Järjestäjänä SoisaloMartat ja Leppävirran kunta.

Lohja Kansallispuvun tuuletus to 10.8. klo 18 Lohjan museon pihapiirissä. Tule tuulettamaan kansallispukusi, kuuntelemaa, kansanmusiikkia, leikkimään, arvontaa, ym. vapaa pääsy. "Vapaaehtoinen kahvimaksu" lisätietoja Eila 040 - 7781790, Lohjanseudun tanhuujat.

Loppi to 17.8. klo 18 kotiseutumuseo Lukkarin Puustellilla tuuletukset ja klo 20 kansanlaulukirkko Vanhassa kirkossa (Pilpalantie 101, 12700 Loppi). Tuuletus kansanlaulukirkkoineen on tänä vuonna osa Loppi Soitto -tapahtumaa. Järjestelyissä mukana Loppi-Seura, Lopen kunnan kulttuuritoimi ja Lopen seurakunta.

Loviisassa tuuletetaan la 5.8 klo 12-14 Kappelinpuistossa. Ota oma viltti ja piknikeväät mukaan!

Luumäellä kansallispukutuuletus Marttilan kylän markkinoilla la 5.8. klo 10 - 16

Mäntyharju 
Älä kainostele kansallispukua, pue se Salmelaan!
Otamme Salmelassa varaslähdön viralliseen kansallispukujen tuuletuspäivään (5.8.) jo edellisellä viikolla. Kansallispukua voi tuulettaa perjantaina 28.7. niin taidenäyttelyissä kuin illalla itsenäistä Suomea juhlistavassa Sininen ja valkoinen - Suomi 100 vuotta juhlakonsertissa Salmelan puistonäyttämöllä. Taidenäyttelyt avoinna klo 11-19, konsertti klo 19 alkaen.
Jos puku on vuosien varrella kutistunut kaapissa, voi jonkun sen osan yhdistää nykyvaatteisiin ja tuulettaa sitä. Ne jotka eivät omista kansallispukua, voivat pukea päällensä kansallispukuasenteen.
Kaikille pe 28.7. Salmelaan kansallispuku päällä saapuneille on varattu pieni lahja. Tervetuloa ihailemaan pukukavalkadia!

Norrtäljessä, rapakon takana, Ahvenanmaan toisella puolta, tuuletellaan Rakkauden Niemenkärjessä (Kärleksudden) la 5.8. klo 12-16 tangon tahdissa, illalla jatketaan tangokurssilla ja -tanssilla, jopa kunkku Sebastian Ahlgren poikkeaa viihdyttämään. Mitähän jos vaikka tulisitte tänne!! Tervetulao!!!

Orivesi 5.8. Auvisen vanha kauppiastalo
Taitokeskus Orivesi tuulettaa ja kansanmuusikko Amanda Kauranne esiintyy klo 12 eteenpäin. Myös työpajoja pirtanauhoista ja kirjonnasta. Osoite Keskustie 37 

Oulun kaupungin pääkirjasto klo 12-15
klo 12.30 lauluyhtye Helemat
klo 13.00 kansallispukujen esittely
Siis kansallispuku, kansanpuku tai joku kansallispuvun osa päälle ja tule tuulettamaan. Saa tulla muissakin pukineissa.
Piknik-eväät mukaan.

Pieksämäki Sunnuntaina 6.8.2017 kansallispukujen tuuletus pappilan uusitun puiston avajaisissa klo 12.00 

Pori Kansallispukuja tuuletetaan taas lauantaina 5.8.2017 klo 12-14. Tule ottamaan itsestäsi kansallispukuselfie Porin pääkirjaston aulaan. Laita päälle oma puku, sen osia tai lainaa rekiltä haluamaasi pukua. Kansallispukuja on tuuletettu niiden syntymäpäivänä jo usean vuoden ajan. Tänä vuonna Porin Kalevalaiset tarjoavat rekillisen kansallispukuja sovitettavaksesi. Tule kokeilemaan, miltä näytät tykkimyssy päässä tai esiliinassa. Jos sinulla on oma puku, voit pukea sen päällesi ja tulla tuulettamaan kirjastolle. Halutessasi voit pakata mukaan eväät ja siirtyä myös lähipuistoon.

Raumalla tuuletellaan heinäkuussa Pitsiviikon maanantaina 24.7. Tuulettajat kokoontuvat kaupungintalon sisäpihalle klo 16.30, josta lähdetään kulkueena kohti toria. Torilla pysähdytään seuraamaan Rauman Purpuria ja siitä jatketaan piknikille taidemuseon pihalle. Tuuletuspiknikin järjestää Rauman Kalevalaiset naiset. 

Riihimäki sunnuntaina 6.8.2017 klo 13 alkaen Riihimäen kaupunginmuseon pihapiirissä. Kaupunginmuseo ja Marttakahvila ovat auki. Järjestäjänä on Riihimäen Kansantanssijat ry

Saarijärvellä tuuletuspäivä sunnuntaina 6.8. Klo 10 kokoonnutaan kansanmusiikkimessuun Saarijärven kirkkoon. Kirkkokahvit tapulissa. Piknikille sään salliessa keskustan puistoihin. Linkki Facebook-tapahtumasivulle.

SALOssa tuuletellaan TORILLA sunnuntaina 6.8. klo 10 alkaen ohjelmallisen torisunnuntain yhteydessä.

Savonlinna Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.
Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.

Siuntio Kansal­lis­pukuja tuuletetaan tuolloin myös Siuntiossa Café Fanjunkarsissa.
Tule siis pyörähtämään kansallispuvun kera 5.8. klo 11-18.30 välisenä aikana! Kaikille kansallispuvun tuulettajille on luvassa ilmainen kahvi tai tee.

Somero Kansallispuvun tuuletusta 5.8 klo.16-18 Kiiruun puistossa, Joensuuntie 22 Somero. Piknik eväät mukaan! Luvassa musiikkiesityksiä. Järjestää Someron Karjalaseura.

Suomussalmella tuuletellaan 5.8. klo 12 Jätkänpuistossa. Kokoonnutaan sitä ennen torille klo 11.30. Maljat, Maamme ja Nälkämaa. Ellei sada, kävellään myös Jalonniemeen.

Sääksmäki tuulettaa 26.8. Rapola palaa! -tapahtuman yhteydessä.

Tampere Osmonpuistossa, Pohjolankatu 9, 33500 Tampere, 5.8.2017 klo 12–14.
Tule mukaan viettämään kanssamme iloista iltapäivää.
Pukeudu kansallispukuun, yhdistele sen osia asuusi tai tule kuten haluat. Varustaudu omilla eväillä sekä kansallispukuasenteella.
Pääasia on yhdessäolo. Ohjelmassa on soittoa ja yhteislaulua, esittelemme kansallispukuja, pistämme jalalla koreasti ja kohotamme maljan 100-vuotiaalle Suomelle. Lopuksi tanssimme yhdessä poloneesin.
Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tampereen Työväenopiston Tanhuajat r.y.


Turku aloittaa tuulettelut maailman suurimmalla kansallispukupiknikillä: Maailman suurin kansallispukupiknik ja pukujen tuuletus järjestetään Europeade -tapahtuman kulkueen jälkeen la 29.7. klo 16 - 19 Suomen Joutsenen edustalla, kun n. 6500 tapahtuman osallistujaa eri puolilta Eurooppaa ja talkoolaista kokoontuu syömään retkieväitä yhdessä. Pistä puku päälle tai tuunaa arkivaatetta folk-henkisesti ja liity joukkoomme. (klo 20.00 hoidetaan vielä Turku ja Suomi maailmankartalle, kun 30.000 ihmistä tanssii Koko Suomi Tanssii -humppaa Aurajokirannassa ja DBTL:ssä.)

Turku jaksaa tuulettaa Europeaden jälkimainingeissa vielä kahteen kertaan!- Kansallispukujen tuuletus Turussa la 5.8.2017 klo 17-19 Tuomiokirkkopuistossa.
- Perjantaina 11.8. kello 17.00 Tuomiokirkkopuistossa. Ohjelmassa on soutua ja lautailua. Mukaan saavat tulla kaikki kansallispukuja tai sen osia tuulettavat.
Ks. myös Kuusisto.

Vaasa 5.8.klo 12 - 14 Bragen ulkomuseolla. Katso julisteesta lisätietoja:
Klikkaa kuva isoksiVihti 1 Vihdin Museo, Vihdin Kalevalaiset Naiset ja Vihti-Seura järjestävät yhdessä kansallispuvun syntymäpäivien kunniaksi Vihdin puvun esittelytilaisuuden Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4, 03400 Vihti) sunnuntaina 6.8.2017 klo 12-15.
Vapaa pääsy, tervetuloa mukaan!


Vihti 2 Tule tuulettamaan kansallispukuasi tai sen osaa Vihtiin Wuosisatamarkkinoille lauantaina 26.8.2017. Markkina-alue on auki Vihdin kirkonkylälle klo 10 – 16.30. Wuosisatamarkkinoille on vapaa pääsy. Wuosisatamarkkinoiden teemana on tänä vuonna Suomi 100 eli "sininen ja valkoinen, värit ovat vapauden". Lisätietoja Wuosisatamarkkinoista osoitteesta www.wuosisatamarkkinat.fi.

Lisäksi Vihdin seurakunta järjestää sunnuntaina 27.8. kansanlaulumessun Vihdin kirkossa klo 10 alkaen. Kansanlaulumessua edeltää Laudes Birgitan kirkon raunioilla klo 09.00.

Ylivieskassa järjestetään kansallispukujen tuuletuspiknik la 5.8. klo 13 Myllyaukiolla, Kauppakadulla. Pukeudu kansallispukuusi, varaa piknikevästä ja suuntaa kulkusi Myllyaukiolle vapaamuotoiseen tapaamiseen. Mukana Keijo Nivala haitareineen.

Ylläs 5.8. klo 14 - 16 Kolarin kunnan kotiseutumuseo, Sieppijärvi

Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." Tuulettelemisiin, toivottelee Soja

13 kommenttia:

 1. Osaako joku vinkata missä voisi myydä oman pieneksi käyneen kansallispuvun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/07/kaytettyjen-pukujen-osto-ja-myynti.html
   :)

   Poista
 2. Savonlinna
  Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.

  Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. Okohan Kajaanissa järjestetty/tai suunnitteilla kansallispukujen tuuletuspiknikkejä? Olisin innokas osallistumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Voit myös itse ilmoittaa ajan ja paikan ja saada näin tuuletusseuraa. Jos se ei innosta, niin kysäise esim. paikallisilta Kalevalaisilta.

   Poista
 4. Tampere: Osmonpuistossa, Pohjolankatu 9, 33500 Tampere, 5.8.2017 klo 12–14.
  Tule mukaan viettämään kanssamme iloista iltapäivää.
  Pukeudu kansallispukuun, yhdistele sen osia asuusi tai tule kuten haluat. Varustaudu omilla eväillä sekä kansallispukuasenteella.
  Pääasia on yhdessäolo. Ohjelmassa on soittoa ja yhteislaulua, esittelemme kansallispukuja, pistämme jalalla koreasti ja kohotamme maljan 100-vuotiaalle Suomelle. Lopuksi tanssimme yhdessä poloneesin.
  Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tampereen Työväenopiston Tanhuajat r.y.

  VastaaPoista
 5. Heinolassa tuuletetaan kansallispukuja lauantaina 5.8. Rantapuistossa klo 13 – 16. Tulkaatten tuulettamaan!

  VastaaPoista
 6. Orivedellä Taitokeskus Orivesi tuulettaa ja kansanmuusikko Amanda Kauranne esiintyy klo 12 eteenpäin. Myös työpajoja pirtanauhoista ja kirjonnasta. Osoite Keskustie 37

  VastaaPoista
 7. Suomussalmella tuuletellaan 5.8. klo 12 Jätkänpuistossa. Kokoonnutaan sitä ennen torille klo 11.30. Maljat, Maamme ja Nälkämaa. Ellei sada, kävellään myös Jalonniemeen.

  VastaaPoista
 8. 05.08.2017 - 14:00

  Kansallispukujen tuuletuspäivä-piknik Isojoella vanhan pappilan pihapiirissä. Tule "ulkoiluttamaan" kansallispukuasi tai siihen liittyviä asusteita. Kansallispukuja voi tuoda myös muuten näytille. Ota mukaan omat piknik-eväät ja viltti. Piknikin taustalla soi elävä haitarimusiikki. Kotiseututalo ja museo ovat avoinna piknikin ajan.

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa Kuusiston kirkkoon kansanlaulukirkon ja kansallispukutuuletuksen merkeissä! Wiinit pelimannit -tapahtuman yhteydessä järjestetään kansanlaulukirkko Kuusiston kirkossa 6.8. klo 12.30 osoitteessa Linnanrauniontie 157. Jumalanpalveluksen jälkeen voi vielä kirkkokahvitella kansallispuku päällä.

  VastaaPoista
 10. Missäs Orimattilan aktiivit?
  Kirvun pukuja on monen talon kaapissa!

  VastaaPoista
 11. HanTang Fashion ry järjestää esittely 12:00, https://m.facebook.com/hantangfashion/

  VastaaPoista