Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.

Kuva: Seppo Haapanen / Soja Murto


Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!

Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2017 ja #kansallispukutuuletus. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2017 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!

Vuoden 2017 kansallispuvun tuuletuspiknikeillä nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle. Varustaudu omin eväin tässäkin suhteessa. Kansallispukujen tuuletuspiknikit ovat
mukana Suomi 100 -juhlinnassaHURRAA! Kansallispukujen tuuletuspiknik on 

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA!

Helenin ja Basson mielestä Kansallispukujen tuuletuspiknik ansaitsee näkyvyyttä ja luo positiivista kaupunkienergiaa.

Kiitos! #kaupunkienergiaa
Vuoden 2017 ennaltasovitut tuuletustapaamiset:

Aitoon Martat tarjoavat Martan päivänä 26.7.2017 Suomi100 -teemalla Sadan sortin päiväkahvit Aitoossa Marttilan tilan pihapiirissä. Kahvipöydässä on herkkuja sadan vuoden ajalta ja samalla vietämme myös kansallispukujen tuuletuspäivää!😊
Osoite Miemolantie 1, huonolla säällä Palokunnan juhlatalolla Honkalassa.
TERVETULOA!😊

Askolassa tuuletamme Suomi Finland 100 - merkeissä, jo toisen kerran tänä kesänä, 15.7. klo 11 - 15 Perinnetapahtumassamme Prestbacka Pitokartanolla, osoite Myrskyläntie 526, 07590

Hamina 5.8.
klo 11 Kokoontuminen Haminan Raatihuonelle (kahvila Kanelin läheisyyteen)
n. klo 11.20 "kansallispukujen catwalk", kun pukukyltit on saatu jaettua
klo 12 yhteislaulu Suomellemme, Maamme laulu
Laulun jälkeen siirrytään kävellen Haminan kauppiaantalomuseolle, jossa voi nauttia eväitä tai ostaa Kalevalaisten Naisten pop up-kahviosta kahvia tai arpoja. Mahdollisuus kuvata itsensä Mikkelin seudun muinaispuvun tintamareskissä ja seurata pientä puvun valmistumisen työnäytöstä tai eri vaiheessa olevien osien näyttelyä.
Vapaa pääsy.
Kansallispuvussa, sen osassa, muinaispuvussa, feresissä tai missä vaatteessa tahansa.Tervetuloa.
Kansallispukutuuletuksen järjestää Haminan Kauppiaantalomuseolla kokoontuva Suoman ompeluseura ja museon väki. Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ovat mukana järjestelyissä.

Hankasalmella Kansallispukujen tuuletuspiknik pe 4.8. klo 12.00 alkaen torilla ja museokylässä.  Torilla kansanmusiikkia ja pukuloistoa. Sen jälkeen siirrytään kulkueena museokylään, jossa tarjolla tietoa kansallis- ja muinaispuvuista. Järjestäjinä Hankasalmen kotiseutuyhdistys, Kalevalaiset Naiset,  ja kotiteollisuusseura.

Hausjärvi 6.8. klo 11-15 Kotiseututalo Koskela, Hikiäntie 15. Pihamaalla vapaa piknik ja itse museorakennuksiin (Koskelatalo, Koskelan aitta ja kotiseutumuseo)on kesällä 2017 pääsymaksu 4 euroa (lapset 2 euroa)
Lisäksi loistava tilaisuus tuuletella pukuaan jo hieman ennakkoon Hausjärven kirkossa  2.7. klo 10 
kansanlaulumessussa ja 16.7. klo 10 Antrea-juhlan juhlamessussa.

Heinolassa tuuletetaan kansallispukuja lauantaina 5.8. Rantapuistossa klo 13 – 16. Tulkaatten tuulettamaan! 

Helsinki 5.8. Esplanadin puistossa.

Ii 5.8. klo 14 Kotiseutumuseon viereisellä nurmialueella.


Imatra 5.8. klo 13 alkaen Valtionhotellin puistossa

Joutsa 12.8.

Jyväskylä 5.8. Suomen käsityön museolla sekä Kirkkopuistossa. Lisätietoja myöhemmin.

Kuopio: Pohjois-Savossa tuuletus & piknik,  5.8.2017 Kuopion tori klo 11 
Torille tullaan pukeutuneena kansallis-, kansan- tai muinaispukujen lisäksi marimekkoon. Puvun kantajat esittelevät pukujensa taustaa ja historiaa, leikitään, tanhutaan, lausutaan ja esitetään kansanomaista ohjelmaa. Tapahtuma jatkuu kävellen Snellmanin puistoon piknikille ja lopuksi Kuopion Museolle Kalevala Korun juhlanäyttelyyn. Juhlatuuletustapahtuman kansallis- ja muinaispuvut valokuvataan vuosikalenteri 2018 tekoa varten.

Kurussa tuuletellaan tuttuun tapaan Kurun ulkomuseolla 5.8. kello 17 alkaen. Tarkempaa infoa myöhemmin.

Lahti 5.8. Pikku Vesijärven rannalla puistossa

Lappeenranta 5.8. klo 13-16 Satamatori  https://www.facebook.com/events/240657399750966


Leppävirta 5.8. klo 12-14 nautitaan omia retkieväitä, seurustellaan ja ihaillaan kansallispukuja Leppävirran kirkkopuistossa. Markku Vuori laulattaa kansanlauluja ja Anssi Toivanen ottaa vanhan ajan torikuvia taustakankaan edessä pientä maksua vastaan. Sateen sattuessa kokoonnumme kirjastolle. Tilaisuus on kaikille vapaa. Järjestäjänä SoisaloMartat ja Leppävirran kunta.

Loppi to 17.8. klo 18 kotiseutumuseo Lukkarin Puustellilla tuuletukset ja klo 20 kansanlaulukirkko Vanhassa kirkossa (Pilpalantie 101, 12700 Loppi). Tuuletus kansanlaulukirkkoineen on tänä vuonna osa Loppi Soitto -tapahtumaa. Järjestelyissä mukana Loppi-Seura, Lopen kunnan kulttuuritoimi ja Lopen seurakunta.

Luumäellä kansallispukutuuletus Marttilan kylän markkinoilla la 5.8. klo 10 - 16

Orivesi 5.8. Auvisen vanha kauppiastalo

Oulussa tuuletetaan myös 5.8. Kokoonnumme Oulun kaupungin pääkirjastolle. Alustava aikataulu: kokoontuminen kirjastolle klo 12, pukujen esittely klo 13. Ohjelmassa on musiikkia pukujen ihastelun lisäksi. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Raumalla tuuletellaan heinäkuussa Pitsiviikon maanantaina 24.7. Tuulettajat kokoontuvat kaupungintalon sisäpihalle klo 16.30, josta lähdetään kulkueena kohti toria. Torilla pysähdytään seuraamaan Rauman Purpuria ja siitä jatketaan piknikille taidemuseon pihalle. Tuuletuspiknikin järjestää Rauman Kalevalaiset naiset. 

Riihimäki sunnuntaina 6.8.2017 klo 13 alkaen Riihimäen kaupunginmuseon pihapiirissä. Kaupunginmuseo ja Marttakahvila ovat auki. Järjestäjänä on Riihimäen Kansantanssijat ry


Salossa tuuletetaan jo 24.5. https://www.facebook.com/events/452955401725242/

Savonlinna Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.
Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.

Tampere Osmonpuistossa, Pohjolankatu 9, 33500 Tampere, 5.8.2017 klo 12–14.
Tule mukaan viettämään kanssamme iloista iltapäivää.
Pukeudu kansallispukuun, yhdistele sen osia asuusi tai tule kuten haluat. Varustaudu omilla eväillä sekä kansallispukuasenteella.
Pääasia on yhdessäolo. Ohjelmassa on soittoa ja yhteislaulua, esittelemme kansallispukuja, pistämme jalalla koreasti ja kohotamme maljan 100-vuotiaalle Suomelle. Lopuksi tanssimme yhdessä poloneesin.
Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tampereen Työväenopiston Tanhuajat r.y.
Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." Tuulettelemisiin, toivottelee Soja

7 kommenttia:

 1. Osaako joku vinkata missä voisi myydä oman pieneksi käyneen kansallispuvun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/07/kaytettyjen-pukujen-osto-ja-myynti.html
   :)

   Poista
 2. Savonlinna
  Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.

  Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. Okohan Kajaanissa järjestetty/tai suunnitteilla kansallispukujen tuuletuspiknikkejä? Olisin innokas osallistumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Voit myös itse ilmoittaa ajan ja paikan ja saada näin tuuletusseuraa. Jos se ei innosta, niin kysäise esim. paikallisilta Kalevalaisilta.

   Poista
 4. Tampere: Osmonpuistossa, Pohjolankatu 9, 33500 Tampere, 5.8.2017 klo 12–14.
  Tule mukaan viettämään kanssamme iloista iltapäivää.
  Pukeudu kansallispukuun, yhdistele sen osia asuusi tai tule kuten haluat. Varustaudu omilla eväillä sekä kansallispukuasenteella.
  Pääasia on yhdessäolo. Ohjelmassa on soittoa ja yhteislaulua, esittelemme kansallispukuja, pistämme jalalla koreasti ja kohotamme maljan 100-vuotiaalle Suomelle. Lopuksi tanssimme yhdessä poloneesin.
  Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tampereen Työväenopiston Tanhuajat r.y.

  VastaaPoista
 5. Heinolassa tuuletetaan kansallispukuja lauantaina 5.8. Rantapuistossa klo 13 – 16. Tulkaatten tuulettamaan!

  VastaaPoista