torstai 24. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 24. luukku: Taito Uusimaa

KANSALLISPUVUN SILEÄT PERUSSUKAT


Kuva: Lasse Keltto

Joihinkin kansallispukuihin on omat, pukuun kuuluvat sukat ja ohjeet joilla ne neulotaan. Jos niitä ei kuitenkaan ole, voi useimmiten neuloa sileät perussukat. Oheisella ohjeella voi valmistaa sekä naisten, että miesten sukat. Mallitilkun neulominen on työn ensimmäinen ja tärkeä vaihe, ainakin jos ei ole aiemmin neulonut tiivistä neuletta ohuilla puikoilla.

Kansallispuvun perussukat ovat sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa, ne ulottuvat polveen tai polven yli ja ne kannattaa sitoa sukkanauhoilla polven alapuolelta. Parhaat sukat ovat tiiviisti neulotut, ne pysyvät ryhdikkäästi jalassa, peittävät säären ja ovat kestävät.

Kuva: Marjo Vainio


Vanhimmat sukat olivat mustia, tummansinisiä, tummanvihreitä ja punaisia, uusimat luonnonvalkoisia. Luonnonvalkoinen, hyvä ja toimiva lanka on helppo löytää, punainen väri on haasteellisin. Punainen ei saisi ole kova ja kirkas vaan pehmeä, vadelmanpunainen tai tummahko tiilen punainen.






Taito Uusimaan joululahja sinulle on kansallispuvun perussukkien neulontaohje!



Taito Uusimaa toivottaa Hyvää Joulua kaikille kansallispuvun käyttäjille!



Tähän Taito Uusimaan upeaan joululahjaan päättyy vuoden 2015 kansallispukuinen joulukalenteri. Kiitos seurasta ja oikein hyvää joulua sekä värikästä kansallispukuvuotta 2016!
- Soja ja joulukalenterin kansallispukuväki -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti